Burritos z krewetkami
Krewetki blanszowane tacka
4 porcje 45 min

Burritos z krewetkami, czarną fasolą, aioli i pico de gallo

Składniki

Aioli:

  • 1/2 szklanki gęstego majonezu

  • 1 łyżeczka ostrej Sriracha

  • 3/4 łyżeczki świeżego soku z limonki

  • 1/2 łyżeczki przyprawy amerykańskiej Old Bay

  • Sól

Krewetki:

  • 500g krewetek NORSO oczyszczonych i blanszowanych, rozmrożonych, osuszonych

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 mała cebula drobno pokrojona

  • 1 mała zielona papryka, pokrojona w kostkę

  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki

  • 1/4 łyżeczki kmin rzymski mielony

  • 1/4 łyżeczki. papryka

  • Sól i czarny pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 4 duże tortille pszenne, podgrzane

  • 200g ugotowany białego ryżu basmatii

  • 1 mała puszka czarnej fasoli, wypłukana i odsączona

  • 100g sera tartego typu cheddar

  • 1 sałata lodowa lub kapusta pekińska pokrojona

  • 200g pico de gallo (pokrojone drobno: pomidory, cebula, jalapeno i kolendra)

  • 1 dojrzałe awokado pokrojone w cienkie plasterki

  • 1 mały pęczek szczypiorku pokrojonego

Sposób przygotowania

Aioli:

  1. Wymieszaj majonez, Srirachę, sok z limonki i przyprawę Old Bay. Dopraw solą.

Krewetki:

  1. Na dużą patelnię dodaj olej, cebulę, paprykę i czosnek. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż lekko się zrumieni.

  2. Dodaj krewetki, kmin rzymski i paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu około 4 minut.

  3. Połóż tortillę na talerzu do serwowania. Dodaj po 1/4 szklanki ryżu i fasoli. Na wierzchu połóż ¼ nadzienia z krewetek, sera, sałaty, pico de gallo i plasterków awokado.

  4. Posyp szczypiorkiem i skrop aioli.

  5. Zwiń burrito ciasno i powtórz czynność z pozostałymi tortillami i składnikami.

  6. Przekrój każdego burrito na pół i podawaj z większą ilością sosu aioli, posyp Old Bay i szczypiorkiem.

Spróbuj też