Chrupiąca ośmiornica z sosem rouille
Owoce morza osmiornica
3 porcje 45 min

Chrupiąca ośmiornica z opiekanymi ziemniakami i sosem rouille

Składniki

  • 600 g ugotowanej ośmiornicy Norso

  • 8 młodych małych ziemniaczków ugotowanych ze skórą

  • 4 ząbki czosnku

  • 50 g masła 82% tł.

  • 40 g oleju rzepakowego

  • 1 mały pęczek tymianku świeżego

  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku

Sos:

  • 100g majonezu gęstego

  • 1 łyżeczka sosu sriracha

  • 0,5 łyżeczki musztardy

  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej

  • sok z połowy limonki

  • 4 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, wkładamy ośmiornicę w opakowaniu do gorącej wody przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20-30 min.

  2. Przygotowujemy sos, do gęstego majonezu dodajemy srirachę, musztardę, paprykę wędzoną, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Wyjmujemy ośmiornicę z opakowania, osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i układamy macki ośmiornicy, smażymy z każdej strony około 1 min. Po tym czasie wrzucamy ziemniaczki, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, tymianek oraz masło wyłączamy palnik. Całość chwilę polewamy spienionym aromatycznym masłem.

  4. Układamy na talerzu dekoracyjnie, polewamy spienionym masłem po ziemniaczkach i podajemy z sosem rouille.

Smacznego!

Spróbuj też