
Składniki
600 g ugotowanej ośmiornicy Norso
8 młodych małych ziemniaczków ugotowanych ze skórą
4 ząbki czosnku
50 g masła 82% tł.
40 g oleju rzepakowego
1 mały pęczek tymianku świeżego
sól i pieprz świeżo mielony do smaku
Sos:
100g majonezu gęstego
1 łyżeczka sosu sriracha
0,5 łyżeczki musztardy
0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
sok z połowy limonki
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Zagotowujemy wodę w dużym garnku, wkładamy ośmiornicę w opakowaniu do gorącej wody przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20-30 min.
Przygotowujemy sos, do gęstego majonezu dodajemy srirachę, musztardę, paprykę wędzoną, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki doprawiamy solą i pieprzem.
Wyjmujemy ośmiornicę z opakowania, osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i układamy macki ośmiornicy, smażymy z każdej strony około 1 min. Po tym czasie wrzucamy ziemniaczki, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, tymianek oraz masło wyłączamy palnik. Całość chwilę polewamy spienionym aromatycznym masłem.
Układamy na talerzu dekoracyjnie, polewamy spienionym masłem po ziemniaczkach i podajemy z sosem rouille.
Smacznego!