
Składniki
250 g gotowanych krewetek Vannamei
2 cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
Sól
Chili
Pieprz
2 średnie cukinie
Mała szalotka
2 łyżki koperku
Sposób przygotowania
Cytrynę sparz i obierz. Skórkę pokrój w cienkie paseczki oraz wyciśnij sok z 1 i 1/2 cytryny.
Cukinie obierz obieraczką do warzyw julienne. Jeśli takiej nie masz, sprawdzi się również zwykła obieraczka.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj 1 posiekany ząbek czosnku, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, odrobinę chili i łyżkę koperku. Smaż przez ok. 3 minuty od czasu do czasu delikatnie mieszając. W międzyczasie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Dodaj 2 posiekane ząbki czosnku, krewetki i szczyptę chili. Smaż przez ok. 1,5 minuty na stronę. Na koniec dopraw solą, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i łyżkę koperku. Całość dobrze wymieszaj.
Makaron z cukinii przełóż na głęboki talerz, a na wierzch wyłóż krewetki. Podawaj z cząstką cytryny.
Smacznego!