Cytrynowe krewetki z makaronem z cukinii
Krewetki blanszowane tacka
2 porcje 30 min

Cytrynowe krewetki z makaronem z cukinii

Składniki

  • 250 g gotowanych krewetek Vannamei

  • 2 cytryny

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżki masła

  • 3 ząbki czosnku

  • Sól

  • Chili

  • Pieprz

  • 2 średnie cukinie

  • Mała szalotka

  • 2 łyżki koperku

Sposób przygotowania

  1. Cytrynę sparz i obierz. Skórkę pokrój w cienkie paseczki oraz wyciśnij sok z 1 i 1/2 cytryny.

  2. Cukinie obierz obieraczką do warzyw julienne. Jeśli takiej nie masz, sprawdzi się również zwykła obieraczka.

  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj 1 posiekany ząbek czosnku, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, odrobinę chili i łyżkę koperku. Smaż przez ok. 3 minuty od czasu do czasu delikatnie mieszając. W międzyczasie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  4. Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Dodaj 2 posiekane ząbki czosnku, krewetki i szczyptę chili. Smaż przez ok. 1,5 minuty na stronę. Na koniec dopraw solą, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i łyżkę koperku. Całość dobrze wymieszaj.

  5. Makaron z cukinii przełóż na głęboki talerz, a na wierzch wyłóż krewetki. Podawaj z cząstką cytryny.

Smacznego!

Spróbuj też