Krewetki
30 min

1 kg świeżych muli NORSO
3 szalotki pokrojone w kostkę
2 liście laurowe
Sól
4 posiekane ząbki czosnku
200 ml białego wina
80 g masła
Posiekana pietruszka
Opłukane mule włóż do gotującej się na patelni wody z dodatkiem liści laurowych i soli i gotuj pod przykryciem przez 4-5 minut.
Zdejmij mule z patelni i zachowaj wodę po gotowaniu np. w innym naczyniu.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij szalotkę, a po 3 minutach dodaj posiekany czosnek.
Po 2 minutach dodaj białe wino i redukuj, aż przestaniesz czuć alkohol. Następnie dolej część wody po gotowaniu muli i gotuj przez kilka minut do uzyskania lekkiej, acz kremowej konsystencji.
Na koniec dodaj i dokładnie wmieszaj ugotowane mule, posyp całość pietruszką i podawaj z bagietką na boku.
Smacznego!