Mule po marynarsku
Mule swieze
4 porcje 30 min

Mule po marynarsku

Składniki

  • 1 kg świeżych muli NORSO

  • 3 szalotki pokrojone w kostkę

  • 2 liście laurowe

  • Sól

  • 4 posiekane ząbki czosnku

  • 200 ml białego wina

  • 80 g masła

  • Posiekana pietruszka

Sposób przygotowania

  1. Opłukane mule włóż do gotującej się na patelni wody z dodatkiem liści laurowych i soli i gotuj pod przykryciem przez 4-5 minut.

  2. Zdejmij mule z patelni i zachowaj wodę po gotowaniu np. w innym naczyniu.

  3. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij szalotkę, a po 3 minutach dodaj posiekany czosnek.

  4. Po 2 minutach dodaj białe wino i redukuj, aż przestaniesz czuć alkohol. Następnie dolej część wody po gotowaniu muli i gotuj przez kilka minut do uzyskania lekkiej, acz kremowej konsystencji.

  5. Na koniec dodaj i dokładnie wmieszaj ugotowane mule, posyp całość pietruszką i podawaj z bagietką na boku.

Smacznego!

Spróbuj też