Składniki

  • 750g krewetki NORSO obrane i oczyszczone, blanszowane, rozmrożone

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

  • 1/4 czerwona cebula, drobno posiekana

  • 1 łodyga selera, drobno pokrojona

  • 2 łyżki stołowe świeżo posiekany koperek

  • Tostowany chleb lub sałata rzymska do podania

  • 1/2 szklanki majonez

  • Sok i skórka z 1 cytryny

  • 1 łyżeczka musztarda dijon

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

  2. Na dużej blasze do pieczenia wyłóż krewetki i polej je olejem, dopraw solą i pieprzem.

  3. Piecz, aż krewetki staną się lekko przypieczone, około 2-3 minut.

  4. W dużej misce wymieszaj majonez, sok z cytryny i skórkę oraz musztardę dijon, dopraw solą i pieprzem.

  5. Dodaj upieczone krewetki, czerwoną cebulę, seler i koperek do miski i mieszaj, aż się połączą.

  6. Podawaj na chlebie lub na sałacie.

Smacznego!

Zobacz też