Mule w kremowym sosie maślanym
Mule w bialym winie
2 porcje 30 min

Mule w kremowym sosie maślanym z pomidorami i makaronem spaghetti

Składniki

  • 500g Muli w białym winie Norso

  • 400g świeżo ugotowanego spaghetti al dente

  • 2 Szalotki

  • 200g masła 82%tł

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 6 ząbków czosnku

  • 6 pomidorków cherry

  • 100ml białego wytrawnego wina

  • 1 mała papryczka chilli

  • 50ml oleju rzepakowego

  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. W głębokim garnku zeszklić drobno pokrojoną szalotkę, czosnek, dodać posiekaną papryczkę chili i wymieszać.

  2. Dodać mule z sosem, dolać białe wino, dusić pod przykryciem przez około 3 minuty.

  3. Odcedzić do rondelka powstały sos, a mule przełożyć ponownie do garnka.

  4. Do rondelka dodać zimne masło, natkę pietruszki i makaron, doprawić pieprzem i solą wymieszać i dodać ugotowane mule.

  5. Całość delikatnie wymieszać i ułożyć dekoracyjnie na talerzu.

Smacznego!

Spróbuj też