
Składniki
500g krewetek NORSO oczyszczonych i blanszowanych, rozmrożonych, osuszonych
4 łyżki oleju rzepakowego
Sól i czarny pieprz do smaku
1 łyżka oleju sezamowego
1 pak choy (kapusta chińska) pokrojony wzdłuż na mniejsze kawałki
16 szt. groszku cukrowego
1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka tartego imbiru
1/2 szklanki sosu sojowego o niskiej zawartości soli
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Sok z 1 limonki
2 łyżki brązowego cukru
Szczypta płatków chilli grys
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj krewetki i dopraw solą i pieprzem. Smaż, z każdej strony około 2 minut, a następnie zdejmij z patelni.
Na patelnię wlej pozostały olej. Dodaj cebulę, pak choy, groszek i paprykę smaż około 2 min. Dodaj czosnek, imbir i smaż jeszczę 1 min.
W małej misce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, skrobię kukurydzianą, sok z limonki, brązowy cukier i szczyptę płatków czerwonej papryki. Dodaj na patelnie i wymieszaj.
Wrzuć krewetki i całość patelni/woka gotuj aż będzie gorąca.
Podawaj z gorącym ryżem jaśminowym.
Smacznego!