Krewetki stir fry
Krewetki blanszowane tacka
4 porcje 30 min

Krewetki Stir Fry z orientalnymi warzywami

Składniki

  • 500g krewetek NORSO oczyszczonych i blanszowanych, rozmrożonych, osuszonych

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • Sól i czarny pieprz do smaku

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • 1 pak choy (kapusta chińska) pokrojony wzdłuż na mniejsze kawałki

  • 16 szt. groszku cukrowego

  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki

  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka

  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 1 łyżka tartego imbiru

  • 1/2 szklanki sosu sojowego o niskiej zawartości soli

  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

  • Sok z 1 limonki

  • 2 łyżki brązowego cukru

  • Szczypta płatków chilli grys

Sposób przygotowania

  1. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj krewetki i dopraw solą i pieprzem. Smaż, z każdej strony około 2 minut, a następnie zdejmij z patelni.

  2. Na patelnię wlej pozostały olej. Dodaj cebulę, pak choy, groszek i paprykę smaż około 2 min. Dodaj czosnek, imbir i smaż jeszczę 1 min.

  3. W małej misce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, skrobię kukurydzianą, sok z limonki, brązowy cukier i szczyptę płatków czerwonej papryki. Dodaj na patelnie i wymieszaj.

  4. Wrzuć krewetki i całość patelni/woka gotuj aż będzie gorąca.

  5. Podawaj z gorącym ryżem jaśminowym.

Smacznego!

Spróbuj też