Gorący kociołek z krewetkami
Krewetki blanszowane tacka
4 porcje 30 min

Gorący kociołek z krewetkami i warzywami

Składniki

  • 400g Krewetek NORSO oczyszczonych blanszowanych, rozmrożonych

  • Sól i czarny pieprz do smaku

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra vergine

  • 1 średnia żółta cebula, posiekana

  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plasterki

  • 1 mały pęczek tymianku

  • 6 ząbków czosnku, pokrojone w cienkie plasterki

  • 50ml wina białego wytrawnego

  • 1L bulionu z warzyw o niskiej zawartości soli

  • 200g ziemniaki obrane, pokrojone na małe kawałki

  • 100g zielona fasolka, pokrojona w cienkie plasterki w poprzek

  • świeży sok z cytryny

  • 1 mały pęczek koperku, drobno posiekany

  • 1 mały pęczek natki, drobno posiekany

  • 1 mały pęczek szczypiorku, drobno posiekany

Sposób przygotowania

  1. W misce dopraw krewetki solą i pieprzem.

  2. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę, seler i tymianek, dopraw solą. Mieszaj od czasu do czasu aż cebula zbrązowieje a warzywa będą lekko złote.

  3. Dodaj czosnek i  mieszaj, aż zmięknie i będzie pachnący.

  4. Dodaj wino i gotuj, zeskrobując wszelkie zrumienione kawałki, aż większość płynu odparuje.

  5. Dodaj bulion, ziemniaki i dopraw solą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Częściowo przykryj pokrywką i gotuj, aż ziemniaki będą prawie miękkie.

  6. Dodaj zieloną fasolkę i gotuj dalej, aż fasolka będzie chrupiąca około 3 min.

  7. Dodaj krewetki i sok z cytryny. Gotuj, mieszając, aż krewetki będą ugotowane, około 2 minuty.

  8. Dodaj wszystkie świeże zioła, dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

Spróbuj też