
Składniki
400g Krewetek NORSO oczyszczonych blanszowanych, rozmrożonych
Sól i czarny pieprz do smaku
1/4 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
1 średnia żółta cebula, posiekana
2 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plasterki
1 mały pęczek tymianku
6 ząbków czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
50ml wina białego wytrawnego
1L bulionu z warzyw o niskiej zawartości soli
200g ziemniaki obrane, pokrojone na małe kawałki
100g zielona fasolka, pokrojona w cienkie plasterki w poprzek
świeży sok z cytryny
1 mały pęczek koperku, drobno posiekany
1 mały pęczek natki, drobno posiekany
1 mały pęczek szczypiorku, drobno posiekany
Sposób przygotowania
W misce dopraw krewetki solą i pieprzem.
W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę, seler i tymianek, dopraw solą. Mieszaj od czasu do czasu aż cebula zbrązowieje a warzywa będą lekko złote.
Dodaj czosnek i mieszaj, aż zmięknie i będzie pachnący.
Dodaj wino i gotuj, zeskrobując wszelkie zrumienione kawałki, aż większość płynu odparuje.
Dodaj bulion, ziemniaki i dopraw solą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Częściowo przykryj pokrywką i gotuj, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Dodaj zieloną fasolkę i gotuj dalej, aż fasolka będzie chrupiąca około 3 min.
Dodaj krewetki i sok z cytryny. Gotuj, mieszając, aż krewetki będą ugotowane, około 2 minuty.
Dodaj wszystkie świeże zioła, dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!